KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Szkoła Podstawowa w Łękińsku położona jest w pobliżu zabytkowego kościoła pod wezwaniem św. Jana Chrzciciela, w gminie Kleszczów, powiecie bełchatowskim.
Szkoła w Łękińsku istniała już w roku 1816. Budynek szkolny był drewniany, spłonął w 1902 r. Na jego miejscu powstał budynek murowany (stał tam, gdzie obecnie Dom Kultury). 18 lipca 1971 została oddana do użytku obecna szkoła, która 1 września 1971 zatętniła życiem.

W związku z 500 rocznicą urodzin Mikołaja Kopernika kierownictwo szkoły wystąpiło 25 września 1971 r. z wnioskiem o nadanie imienia Mikołaja Kopernika. Kuratorium wyraziło zgodę. W roku szkolnym 2001/2002 szkoła obchodziła 30 rocznicę nadania szkole imienia Mikołaja Kopernika.
Szkoła cały czas rozwija się, pięknieje. Głównym celem jest wychowanie i nauczanie dzieci, młodzieży. Wspaniała postać patrona szkoły, jego cechy są priorytetem w pracy nauczycieli z uczniami. Szczególnie dużo mówi się o Mikołaju Koperniku w listopadzie, podczas Święta Patrona.

Dziś szkoła jest w stanie rozbudowy o nowe skrzydło.