Bez cukru i oleju palmowego z „Małpką Iwoną…”
Maj - miesiącem zdrowia psychicznego, a jednym ze „składników” wspaniałego samopoczucia fizycznego i psychicznego jest zdrowe odżywianie, więc z tej okazji w naszej świetlicy zorganizowaliśmy wydarzenia promujące zdrowy styl życia. Podejmowaliśmy dyskusję na temat oleju palmowego i białego cukru. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się czym jest olej palmowy, dlaczego jego nadmierna produkcja szkodzi lasom tropikalnym oraz jak mądrze wybierać produkty spożywcze nie zawierające tego niezdrowego składnika. Uczniowie również pozyskali wiedzę ile codzienne zjadają cukru. Odwiedziła nas pani Natalia Perońska - nauczycielka przyrody i biologii, która uświadamiała uczniów jak cukier szkodzi naszemu zdrowiu. Podczas zajęć uczniowie obejrzeli prelekcję o zdrowym o zdrowym odżywianiu, wspólnie odmierzaliśmy ile cukru zawierają nasze ulubione słodkości oraz wspólnie szukaliśmy alternatywnych zdrowych przekąsek. Tego dnia uczniowie również wykonywali piramidę zdrowia oraz przygotowywaliśmy pyszne i zdrowe koktajle zawierające mnóstwo witamin i dobroci.
Dzięki takim dniom, uczniowie poprzez zabawę i doświadczenie zdobywają wiedzę, która pomaga im dokonywać lepszych wyborów każdego dnia.