KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dzieciństwo naszych babć i dziadków

,,Dzieciństwo naszych babć i dziadków" to projekt realizowany w klasach IVa, IVB, V, VIa, VIII w ramach innowacji pedagogicznej ,,Czytanie jest super" przez Izabelę Marcinkowską, Marzenę Starostecką i Elżbietę Roczek.

22.01.2021r podczas lekcji języka polskiego odbyły się spotkania on-line  z babciami i dziadkami uczniów. Seniorzy chętnie opowiadali o swoim dzieciństwie, szkole, ulubionych książkach i zabawach. Uczniowie dowiedzieli się, jak funkcjonowały szkoły w latach 60, 70 ubiegłego wieku w Chorzenicach, Sulmierzycach, Łękińsku, Piotrkowie Trybunalskim, Wolicy, Faustynowie, Osinach. Z wielkim zdziwieniem słuchali opowieści o tym, że nie było darmowych obiadów, mleka, owoców i warzyw, a herbatę gotowali wyznaczeni rodzice, by dzieci mogły popić kanapki przyniesione z domu. Wyposażenie szkół i pomoce naukowe to tablica, kreda, mapy, globus, książki. Za brak pracy domowej dostawało się ,,łapę" lub zostawało ,,w kozie" tzn. po lekcjach, aby uzupełnić braki.

Ogromną radość seniorom w dzieciństwie sprawiały zabawy typu: w chowanego, gra w kapsle, w sklep, w lekarza, w piłkę. Całe popołudnia dzieci spędzały na powietrzu, chyba, że trzeba było pomóc rodzicom w gospodarstwie. Wakacje to czas żniw, więc dzieci również były zaangażowane w różne prace polowe. O wyjeździe na kolonie raczej nie było mowy. Mimo dodatkowych obowiązków, bardzo miło wspominają te trudne, pod względem materialnym, ale beztroskie czasy.

Spotkanie było również powiązane z Dniem Babci i Dziadka, więc wnuczki i wnukowie mogli złożyć życzenia. Uczniowie klas IV i V uczyli się pisania życzeń, a klasy VIa i VIII utrwaliły formę wywiadu.

Lekcje tego typu są bardzo ważne i przynoszą wiele korzyści. Młode pokolenie uświadamia sobie, że powinni doceniać to, co mają. Seniorzy zobaczyli, jak wygląda lekcja on-line i świetnie odnaleźli się w tej roli.

Chciałybyśmy serdecznie podziękować Gościom, którzy zaszczycili nas swoją obecnością. Byli to: p. Bożena Rzeźnik, p. Barbara Kacperek, p. Krzysztof Para, p. Tomasz Misiak, p. Jolanta Skulimowska, p. Małgorzata Hejak, p. Marianna Zbies, p. Iwona Straszewska.

Korzystając z okazji jeszcze raz składamy serdeczne życzenia, przede wszystkim zdrowia i miłości najbliższych, naszym Gościom i wszystkim Babciom i Dziadkom.

Elżbieta Roczek