Zajęcia świetlicowe w pracowni kulinarnej
Dnia 16.11.2022r. uczniowie klas I-III wzięli udział w zajęciach kulinarnych. Według podanych przepisów uczniowie upiekli nietypowe ciasto – baklavę. Pod nadzorem nauczycieli korzystali z Termomixa co ułatwiło wszystkim pracę. Wykonali w nim nadzienie orzechowe. Pomysł na to wyjątkowe ciasto wziął się od nietypowego święta: Dzień Baklavy.
Dnia 18.11.2022r. Uczniowie upiekli również inne ciasto. Tematem przewodnim ciasta było – „Jesienne ciasto – szarlotka”. Uczniowie korzystali z Termomixa. Zrobili w nim kruche ciasto i pokroili jabłka. Przy pomocy nauczycieli wrzucali potrzebne produkty do urządzenia. Następnie własnoręcznie rozkładali ciasto na brytfankę. Wierzch ciasta posmarowali musem jabłkowym, który wykonali samodzielnie dodając do jabłek cukier i cynamon.
Uczniowie upiekli jeszcze ciasteczka z jabłkami. Własnoręcznie robili kształt ciastek i nakładali jabłka.
To były nietypowe zajęcia. Zapachy ciast i ciasteczek rozchodziły się po całej szkole.
Po upieczeniu smakołyków była degustacja. Nasi uczniowie częstowali swoimi wypiekami innych uczniów, a także pracowników szkoły.