Zdrowo i światowo
Z radością informujemy o realizacji w naszej szkole interdyscyplinarnego projektu edukacyjnego "Zdrowo i światowo". W listopadzie zajęcia zostały zrealizowane podczas zajęć świetlicowych, lekcji wychowania fizycznego, geografii, wychowania do życia w rodzinie oraz edukacji dla bezpieczeństwa. Głównym celem przedsięwzięcia jest przygotowanie uczniów do świadomego korzystania z produktów żywnościowych oraz wyrabiania zdrowych nawyków i dokonywania rozsądnych wyborów. Umożliwienie dzieciom poznanie kulinarnych tradycji poszczególnych kontynentów. Aktywizowanie do samodzielnej pracy. Stworzenie warunków służących integracji dzieci i młodzieży. Bezpiecznego posługiwania się przyborami w kuchni.
Możliwość korzystania z pracowni kulinarnej wyposażonej w nowoczesne sprzęty w ramach LP bardzo ułatwia zadanie. Na inaugurację projektu, uczennice z klasy 8a upiekły tort Szwarcwaldzki. Świetliczaki przygotowały sałatkę grecką. Klasa 4b wykonała inspirujące książki kucharskie z przepisami na afrykańskie dania. Kilka sałatek z tego kontynentu pozwoliło uczniom z klasy ósmej poznać te oryginalne smaki. W ramach pomocy dla Jasia, uczennice z klasy 6a i grupa uczniów z klasy 8a wykonali w thermomiksie wiele litrów zdrowych napojów owocowych, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem podczas kiermaszu dobroczynnego.
Uczniowie bardzo chętnie uczestniczą w projekcie i planują zdrową, kulinarną podróż na kolejny kontynent.